7.8.13

Erasmus / 7 (τουλάχιστον) καλοί λόγοι για να πας


Για να έκανες κλικ εδώ, όλο και κάπου θα έχεις ακούσει για το πρόγραμμα ανταλλαγής  φοιτητών Erasmus. Εάν η σχολή σου το υποστηρίζει, θα διαθέτει σίγουρα ενημερωτικό υλικό στην ιστοσελίδα της. Εάν δεν γνωρίζεις τίποτα γι' αυτό, είναι, με λίγα λόγια, μια δυνατότητα που σου προσφέρεται, ως φοιτητή της Ε.Ε, να αντιστοιχήσεις ένα ή δύο εξάμηνα της σχολής σου σε κάποιο πανεπιστήμιο της ευρύτερης Ευρώπης.

Δίνεις εξετάσεις στα μαθήματα του εξαμήνου εκεί (στα αγγλικά ή στη γλώσσα της χώρας που σπουδάζεις - μην τρομάζεις με αυτό, θα διευκολυνθείς στις εξετάσεις) και λαμβάνεις μια μηνιαία υποτροφία, το ύψος της οποίας είναι ανάλογο της χώρας που επισκέπτεσαι. Όσο πιο ακριβή η χώρα, τόσο μεγαλύτερη η υποτροφία. Συνήθως υπάρχει μέριμνα για τη διαμονή σου και παρακολουθείς μαθήματα της γλώσσας της χώρας που επισκέπτεσαι.

 Επειδή πάρα πολλοί αγχώνονται για τη γλώσσα και τη δυσκολία συνεννόησης, επισημαίνω ότι, ενώ εδώ μας ζητάνε Proficiency για να πάμε, στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν ζητάνε, πολλές φορές τίποτα από τους φοιτητές ή ζητάνε Αγγλικά βασικού επιπέδου. Οι προσδοκίες στο γλωσσικό επίπεδο, ειδικά των χωρών που δεν μιλάνε αγγλικά, είναι χαμηλές. Υπάρχει και η δυνατότητα πρακτικής άσκησης, μέσω του Erasmus Placement, αλλά θα κάνω Guest Post γι' αυτό. 



Life is no way to treat an animal (?) από τον τοίχο του John Lennon στην Πράγα.
Γιατί, όμως, εσύ, να αφήσεις την πόλη που σπουδάζεις, τους φίλους/ την μακροχρόνια ή μη σχέση σου/ τους γονείς/ τα χόμπι / τις συνήθειες/ τον freddo καπουτσίνο/ το παστίτσιο και το κρεβάτι σου; Γιατί να ξε-βολευτείς; 



✓ Δεν είναι και πολύ πιθανό να έχεις μια τέτοιου είδους ευκαιρία στην υπόλοιπη ζωή σου. Τι εννοώ; Να σπουδάζεις και να ταξιδεύεις στο εξωτερικό, χωρίς να χρειάζεται να εργάζεσαι για να τα βγάλεις και πέρα και χωρίς το άγχος των ακαδημαϊκών υποχρεώσεων που συνοδεύει π.χ ένα μεταπτυχιακό στο εξωτερικό. Και να πληρώνεσαι γι' αυτό. Αυτό είναι το μυστικό συστατικό πίσω από το "φοβερή εμπειρία, φίλε", που ακούς από δω κι από κει. 


✓ Σε όποια χώρα και να πας, θα ταξιδέψεις πολύ. Πέρα από τα ενδότερα της, θα φύγεις σίγουρα και για κάποιον άλλο κοντινό προορισμό. Ο μέσος όρος είναι 2-3 ακόμα χώρες, πέραν αυτής που σπουδάζεις και σίγουρα θα είναι πιο οικονομικά συγκριτικά με το αν το επιχειρούσες από εδώ. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να επισκεφτείς μέρη που δεν θα πήγαινες ταξίδι ως συμβατικός τουρίστας.

✓ Εάν δεν έχεις φύγει ποτέ από το σπίτι σου, να η ευκαιρία. Γίνεσαι πιο ανεξάρτητος, νιώθεις καλύτερα με τον εαυτό σου. (Ρε, κοίτα να δεις που κατάφερα να βάλω πλυντήριο με τις επιγραφές όλες στα τσέχικα!) 

✓ Γνωρίζεις πώς λειτουργούν τα πανεπιστήμια έξω  Πώς είναι η φοιτητική ζωή εκεί και πως σκέφτονται οι συμφοιτητές σου. Γνωρίζεις κόσμο, ανταλλάσσεις απόψεις και συνήθειες. 

✓ Δοκιμάζεις τα όρια της προσαρμοστικότητας σου και αυτό έχει πλάκα, πίστεψέ με. Εντάξει, εκνευρίζεσαι αρχικά που π.χ έχει ήλιο ανά δυο εβδομάδες, κι αυτό για κάποια λεπτά, ή που πρέπει να πας στο μάθημα με -11 βαθμούς έξω, αλλά τελικά μπορείς! Και έχει πλάκα!

✓ Εξασκείς τα αγγλικά σου και νιώθεις περήφανος που δεν πήγαν τελικά τα φροντιστήρια χαμένα. Ειδικά όταν ακούς τους Ιταλούς να σε ρωτάνε "Γουατ ντου γιου στούντι; aka "What do you study?" και να απαντάνε "Μπούιζνες" aka "Buisness", σκέφτεσαι το Come to Greece για να τη βρεις, με μια γλυκιά μελαγχολία.

✓ Κάνεις νέους φίλους, ανοίγεσαι και ανοίγεις νέους ορίζοντες (και άλλα κλισέ που κάναμε στην Έκθεση της Γ' Λυκείου).  Ανοίγει λίγο παραπάνω το μυαλό σου, τέλος πάντων. Γίνεσαι λίγο καλύτερος. Το λίγο, βέβαια, ή το πολύ, εσύ το ορίζεις. Βλέπεις εναλλακτικούς τρόπους να ζεις, να σπουδάζεις, να λειτουργείς, να λύνεις προβλήματα, να επιβιώνεις.

 Αξίζει το προσωρινό ξε-βόλεμα από την ελληνική φοιτητική ζωή και με το παραπάνω. Το διάστημα δεν είναι καθόλου μεγάλο για να "χάσεις τη ζωή" εδώ.  Άσε που θα φτιάξεις εκεί παστίτσιο και θα ενθουσιαστούν όλοι! (Μακαρόνια για παστίτσιο πες να σου στείλουν όμως, γιατί δεν ξέρω αν θα βρεις εκεί. Ά! Και μπρίκι, αν πίνεις ελληνικό καφέ. Ούτε τέτοιο έχουν.)

Update: Bρήκα αυτό το πολύ ωραίο βίντεο από το Erasmus Student Network της Dortmund, που σίγουρα θα σας εμπνεύσει να πάτε :)





Πηγές φωτογραφιών:  (1) via


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό ποστ, όπως και βίντεο! Η εμπειρία του erasmus φαίνεται τ-ρ-ο-μ-α-κ-τ-ι-κ-ή για έμας, τα ''βολεμένα'' ελληνόπουλα αρχικά, αλλά τελικά πιστεύω πως αξίζει τον κόπο...

Ανώνυμος είπε...

MEXICAN HABANERO HOT SAUCE 148 ml 우리카지노 마틴 우리카지노 마틴 ボンズ カジノ ボンズ カジノ 온라인카지노 온라인카지노 798Holm 510 rgb | Shootercasino